De Tweede Kamer heeft dinsdag een amendement van SP en GroenLinks aangenomen om het griffierecht te verdubbelen in civiele zaken met een vordering van tenminste een miljoen euro.

Tweede Kamer-leden Michiel van Nispen (SP) en Niels van den Berge (GroenLinks) zetten in hun amendement uiteen dat wat hen betreft in ‘zaken met grote financiële belangen tussen ondernemingen’ een hoger griffierecht gevraagd mag worden. ‘Zaken die gaan om financiële belangen van soms vele miljoenen kosten de rechtspraak doorgaans heel veel tijd, menskracht en dus geld, terwijl hetzelfde tarief van 5.564 euro geldt, of de vordering nou 100.001 euro bedraagt of 10 miljoen.”

Een meerderheid van de Tweede Kamer is het met hen eens om hier verandering in te brengen en het huidige tarief voor zaken met een belang van een miljoen euro of meer te verdubbelen. ‘Dit hogere griffierecht is alleen verschuldigd indien het een procedure tussen niet-natuurlijke personen betreft,’ zo staat in het aangenomen amendement. ‘Indien bij de procedure een natuurlijke persoon is betrokken, blijft het griffierechttarief met een beloop van meer dan € 100.000 van toepassing.’ Zo moet worden voorkomen dat burgers een hoger griffierecht moeten betalen als een zaak van een rechtspersoon verliezen.

Het amendement volgde op een Tweede Kamer-debat met minister Dekker voor Rechtsbescherming van vorige week. Ook de minister wil meer differentiatie aanbrengen in de griffierechttarieven, zodat het griffierecht bij kleinere zaken omlaag kan en in zaken met grotere (financiële) belangen omhoog. Over zijn wetsvoorstel hiertoe moet de Tweede Kamer nog stemmen.

Overigens werd een ander voorstel van SP en GroenLinks, om multinationals de dwingen tot het betalen van dubbel griffierecht, verworpen.